torstai 2. tammikuuta 2014

Näin uuden vuoden alussa on tapana luoda katsaus edelliseen. Itselleni vuonna 2013 puhalsivat suurten muutosten tuulet, mutta koska olen niistä jo kirjoittanut, ajattelin tänään keskittyä pienempään, mutta sitäkin rakkaampaan aiheeseen: ruokaan. Olen jo aiemmin hehkuttanut Lontoon ravintolatarjonnan ihanuutta, eikä viime vuosi pettänyt odotuksia. Pieni pala taivasta löytyi lautaseltani kerta toisensa jälkeen, ja makuaistiani hiveltiin niin, etten edes osaa laittaa ravintolakokemuksiani parhausjärjestykseen. Tässä ne siis tulevat, aikajärjestyksessä!


Sushinho

Vanha kunnon Sushinho. Ruotsalainen kaverini tutustutti minut tähän Chelsean helmeen muutama vuosi sitten, ja tänne olen palannut yhä uudestaan ja uudestaan. Sushinho yhdistää annoksissaan japanilaisen ja brasilialaisen keittiön, samaan tapaan kuin viime aikoina suureen suosioon noussut Sushisamba. Sushinhon butterfish sashimi on kuolettavan hyvää - jos jotain tästä ravintolasta suosittelisin, niin sitä! En edes tiedä, mitä butterfish on suomeksi, mutta nimi on erittäin kuvaava: toista yhtä voin tapaan suussa sulavaa kalaa en ole eläissäni maistanut.

Kuvan annos ei valitettavasti löydy listalta, vaan oli jonkinlainen päivän special.
Taustalla ihanat kampasimpukat (scallops), etualalla yksi house rollseista.


Coya

Se ruotsalainen kaverini, joka tutustutti minut Sushinhoon, on itse asiassa ruotsalais-perulainen ja tutustutti minut myös Green Parkin lähellä sijaitsevaan Coyaan. Coya oli ensimmäinen kokemukseni perulaisesta ruuasta, mikä on oikeastaan aika yllättävää ottaen huomioon, miten maukasta ja monipuolista perulainen ruoka on. Coyan listalta löytyy sekä lihaa että kalaa monenmoisessa muodossa: on cevichejä (kalaa ja kasviksia tai yrttejä, jotka on raakakypsytetty lime-mehussa), tiraditoja (ohueksi viipaloitua mausteista kalaa), anticuchoja (grillattuja vartaita) ja paljon muuta. Oma ja kaverieni suosikki on kuitenkin Coyan seabass, joka ei näytä kovin kummoiselta, mutta on mehukkain kala-annos, jonka olen koskaan syönyt. Pöytäseurueessamme useampi ruokailija julisti haluavansa kyseisen kalan kanssa naimisiin, niin hyvää se oli.

"I want to marry that seabass" seabass.

Hakkasan

Kuuluisa Hakkasan. Olin kuullut aasialaisesta Hakkasanista pelkkää hyvää jo vuosia, kunnes tänä vuonna lopulta kokeilin sitä itsekin. Hakkasan keventää kukkaroa, mutta toisaalta sinne voi saada hyvinkin kohtuullisen lounastarjouksen. Itse kävin siellä juuri lounaalla Lontoon parhaan ystäväni kanssa. Olen usein hidas valitsemaan, mitä listalta haluan, mutta Hakkasanissa asiaa oli yksinkertaistettu: meidän tarvitsi vain valita, haluammeko kasvisruokaa vai myös lihaa ja kalaa. Valinnalla tuskin oli suurta merkitystä, koska kaikki ruokalajit, joita maistelimme, veivät kielen mennessään.

Dim sum -alkupala.
Osa pääruuastani.

Addie's Thai, The Pie Crust ja Rupert Streetin thai-koju

En aikaisemmin juuri välittänyt thaimaalaisesta ruuasta, mutta viime vuonna Addie's Thai, The Pie Crust ja Rupert Streetin pieni thai-koju muuttivat mieleni täysin. Addie's Thai sijaitsee Earl's Courtin aseman nurkilla ja on lähithaikkulani. Harmittaa vietävästi, etten löytänyt sitä jo aiemmin - tänne olisin halunnut viedä vanhempani ja muut Lontoossa vierailleet tuttuni!

The Pie Crust Stratfordissa on vähintään yhtä hyvä kuin Addie's Cafe ja myös siitä mukava paikka, että sinne saa tuoda mukanaan oman viinipullonsa. Rupert Streetin thai-kojun nimeä en kuollaksenikaan muista, mutta se sijaitsee Sohossa työpaikkani lähistöllä ja tarjoaa 4-5 punnalla parhaan lounaan, mitä kuvitella saattaa. Kannattaa pyytää half and half eli yhdistelmä kahta eri annosta. Omat lempparini ovat pad thai ja red curry!

Addie's Cafen pad thai.
Addie's Cafen Masaman curry.

Champor Champor

Juhlin syksyllä synttäreitäni London Bridgen lähellä Champor Champorissa ja ihastuin paikkaan oitis. Saimme top tablen kautta ruuat puoleen hintaan, joten hinta-laatu-suhde oli kohdillaan. Champor Champor tarjoilee monenlaista aasialaista ruokaa. Ihastuin erityisesti monk fish -kalaan sekä siihen, että side dishes -listalta löytyi pad thai. Puhumattakaan paikan omaperäisestä ja tunnelmallisesta sisustuksesta!

Champor Champorin beef rendang on kuuleman mukaan paras beef rendang, mitä Lontoosta löytyy.
Roast monk fish with red curried mango puree.

Galvin at Windows

Hakkasanin tapaan Galvin at Windows on kuuluisa tasokkaasta ruuastaan ja paikalla onkin Michelin-tähti. Ravintola sijaitsee Hyde Parkin kupeessa Hilton-hotellin 28. kerroksessa, joten ruokaillessa voi ihailla upeita maisemia Lontoon yli. Palvelu täällä oli erinomaista, kuten odottaa saattaa. Tyttöjen lounaalla tarjoilijaksemme sattui sopivasti kohtelias, mutta hauska ja rento nuori mies, jonka ulkonäkö suorastaan hiveli silmää. Mukavaa Galvin at Windowsissa oli myös se, että ravintola tarjoaa kaikille ruokailijoille postikortit ja postittaa ne minne vain maailmassa.

Näkyykö tästä se Michelin-tähti jo päällekin?
Usein jälkiruuat ovat mielestäni pienoinen pettymys,
mutta tässä ihanuudessa oli juuri sopivasti sekä makeutta että kirpeyttä.

Chef & Sommelier

Chef & Sommelier ei sijaitse Lontoossa ollenkaan. Ehei, se on Helsingissä, mutta kuului myös vuoden parhaimpiin ruokakokemuksiin ja on niitä harvoja suomalaisia ravintoloita, jotka ovat todella tehneet vaikutuksen. Täällä ruoka on puhdasta lähiruokaa, joka maistuu raaka-aineilleen. Raaka-aineet tosin ovat hyvinkin mielikuvituksellisia ja keittiö kokeilunhaluista. Ruokalistalta löytyy esimerkiksi heinää, mutta jotenkin maagisesti lopputulos silti maistuu taivaallisen hyvältä. On selvää, että Chef & Sommelierissa ruuanlaittoon suhtaudutaan suurella intohimolla. Jokaisen ruokalajin kohdalla kokki tuli silmät loistaen kertomaan meille, miten oli päätynyt luomaan kyseisen makujen sinfonian ja missä oli sen raaka-aineet kasvattanut.

TripAdvisorissa Chef & Sommelier on ansaitusti Helsingin ravintoloiden numero 1.
Muistaisinpa vielä, mitä kummallisia raaka-aineita tähänkin jälkiruokaan sisältyi!

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin: herkullista vuotta 2014!



Tämä postaus on osa kansainvälistä Instagram Travel Thursday -tempausta, jossa merkitään omia matkailuaiheisia kuvia tunnisteella #IGTravelThursday. Tarkoituksena on helpottaa matkakuvien etsimistä ja vahvistaa Instagramia matkainspiraation lähteenä. Oma uudehko ja kiiltävähkö Instagram-profiilini löytyy nimellä @iidja.

Suomessa IGTravelThursday-tempauksen järjestäjiä ovat Running with Wild HorsesDestination Unknown ja Kaukokaipuu.



10 kommenttia:

  1. Nam! Tuli ihan nälkä näin lounasaikaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam indeed! Voi kun voisi joka päivä syödä näin (tietenkin jotenkin maagisesti lihomatta)!

      Poista
  2. Oh wow, ihastelin näitä jo instagramin puolella aamulla, noin hyvännäköistä ruokaa en ole hetkeen nähnyt! Tämä postaus tosin tuli itselleni huonoon aikaan kun starttasin juuri kolmen päivän mehupaaston :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, uusi elämä on aloitettu täälläkin, joten nyt ei voi herkutella!

      Poista
  3. Vau! Ihania ravintoloita Lontoossa, olen tuolla Hakkasanissa käynyt myös ja eihän siitä voi kuin tykätä:)

    VastaaPoista
  4. Herkullisia kuvia! Nyt tuli hirveä nälkä, harmi kun jääkaapista ei löydy mitään hyvää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vika, jääkaappi on nyt täynnä kaikkea terveellistä!

      Poista
  5. Nyt iski "pieni" ruokakateus... Ei täältä meidän Norjan pikkukyliltä arvateenkaan tuollaista valikoimaa löydy, joten tämä postaus pitää kyllä pistää muistiin seuraavaa Lontoon reissua varten!! Vaikka Helsinki on suuntana ensin, joten Chef & Sommelier voisi olla myös hyvä vaihtoehto!! Kiitos kun jaoit nämä vinkit!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lontoon parhaita puolia on kyllä tämä ruoka. Mutta kokeile ihmeessä Chef & Sommelieria! Ja tietysti näitä muitakin sitten joskus, kun olet taas Lontoossa. :)

      Poista