tiistai 21. tammikuuta 2014

Kun selaa semi-innokkaasti matkaoppaita aina, kun aikaa riittää, sitä oppii kaikenlaista jo ennen matkaa. Esimerkiksi seuraavat

3 kummallista faktaa Nepalista


1. Jakinmaito onkin nakinmaitoa.

On kuulkaa niin, että vain urospuolinen jakki oikeastaan on jakki (tai yak). Nepalissa naaraspuolinen jakki on nimeltään nakki (tai nak). Tästä tietenkin seuraa, että jakinmaito onkin nakinmaitoa!

Kuva: archer10

2. Nepalissa tee maustetaan suolalla ja voilla.

Luit oikein. Kun Nepalissa kiehautetaan kuppi teetä, juoman herkullisuus varmistetaan perinteisesti nokareella suolaa ja voita. Täytyy kai toivoa, että koska mielestäni tee sokerilla on aika ällöttävää, jo logiikka määrää, että suolainen tee saa veden kielelle. (Toivossa on hyvä elää.)

Kuva: LilyinNepal

3. Jos mielii kiivetä Everestin huipulle, tienviittoina toimivat vuoren rinteille vuosien saatossa kuolleiden kiipeilijöiden ruumiit. 

Uskomatonta, mutta totta: Everestin rinteille on menehtynyt monia vuoristokiipeilijöitä, joiden ruumiit ovat niin korkealla tai hankalissa paikoissa, että ne on jouduttu jättämään paikalleen. Vuoren kylmissä ja muutenkin erikoisissa olosuhteissa ne eivät myöskään maadu normaalisti, vaan nököttävät siinä asennossa, missä sattuivat vetämään viimeisen hengenvetonsa. Nykyään osa ruumiista on kuuluisia, ja muut vuoristokiipeilijät käyttävät niitä eräänlaisina tienviittoina. Esimerkiksi vuonna 2005 Everestille menehtyneen David Sharp -paran ruumiista kiipeilijä voi päätellä, kuinka lähellä huippua hän on.

Jos tämä tiivistelmä ei jo ollut liian makaaberi, voit lukea lisää vaikkapa täältä.

Kuva: watchsmart




0 kommenttia:

Lähetä kommentti