Koska osaan olla ihan sekopäisen järjestelmällinen, kun sille päälle satun, kävin lopulta ongelman kimppuun Excel-taulukon kanssa. Etsin netistä 12 pitkille matkoille soveltuvaa pakkauslistaa (joista 7 oli Suomesta) ja kirjasin tunnollisesti Exceliini jokaisen niissä mainitun tavaran. Sitten merkitsin muistiin, kuinka monella listalla tietty tavara mainittiin. Jos kyseessä oli vaate, merkitsin myös, montako kappaletta niitä pakattiin mukaan. Näin
Kuva: Amina Elahi |
Lukuohjeet
Et sitten skippaa näitä ja hyppää suoraan itse listaan! Ei sitä niin vaan lueta! Pitää muistaa ainakin, että:- Lista on suunnattu erityisesti naisille.
- Lista soveltuu lähinnä lämpimissä maissa reissaamiseen.
- Lista ei kata kaikkia mahdollisia harrastustarvikkeita, joita saatat reissussa tarvita. Jos siis olet esim. intohimoinen sukeltaja, muista ottaa sukelluskamat, sukelluskortti ja lokikirja reissuun, vaikkei niitä listassa mainitakaan.
- Mitä useammin tietty tavara mainittiin tutkimillani 12 pakkauslistalla, sitä ylempänä se omalla listallani on. Tavarat on siis listattu suosituimmuusjärjestyksessä, joskin käytin järjestyksen luomisessa myös hieman maalaisjärkeä (rohkenin esimerkiksi olettaa, että aika lailla kaikki ottavat matkalle mukaan passin, hammasharjan ja alushousut, vaikka ne monelta listalta puuttuivatkin).
- Suluissa olevat kommentit ovat yleensä omiani, eivätkä siis mikään kaikista pakkauslistoista löytynyt konsensus.
- Listalta voit ruksia jo pakkaamasi asiat ja asiat, joita ilman tiedät pärjääväsi, jotta näet, mitä laukkuun vielä pitää mahduttaa. Tai sitten voit ladata listan Google Drivesta tästä ja tulostaa sen. Tulostettavassa listassa ei ole kuvia eikä omia kommenttejani.
Se selittelyistä. Ei muuta kuin itse asiaan:
Kaikkien pakkauslistojen äiti
Laukut
Harkitse myös näitä:Pieni olkalaukku, joka toimii myös iltamenoissa
Pakkauspussit (eivät tuikitarpeellisia, mutta joidenkin mielestä käteviä esim. eri vaatteiden erotteluun toisistaan)
Kuva: Natasha Mileshina |
Tärkeimmät asiakirjat
Harkitse myös näitä:Todistus saaduista rokotteista (jos matkustat maissa, joissa on keltakuumetta, tai aiot ottaa lisää rokotteita matkalla)
Tärkeimmät osoitteet ja puhelinnumerot paperilla tai meilissä puhelimen katoamisen varalta (muista myös numerot, joihin ilmoitetaan pankkikorttien katoamisesta)
Tarvittavat jäsenyyskortit (esim. Hostelling International tai lentoyhtiöiden bonuskortit)
Raha-asiat
Harkitse myös näitä:Rahavyö (itse en koskaan jaksa/muista käyttää rahavyötä, joten esim. Speakeasyn matkahuivi houkuttaa enemmän)
Kännykkään valuuttamuunnin-sovellus
Elektroniikka
Harkitse myös näitä:Tabletti tai mahdollisimman kevyt läppäri
Tabletin tai läppärin laturi
Lennoille ja muihin kulkuvälineisiin
Harkitse myös näitä:Kengät
Balleriinat tai muut pienet ja melko mukavat kengät
Harkitse myös näitä:Vaatteet ja asusteet
Huom: Alla mainitut määrät ovat kaikista tarkastelemistani pakkauslistoista laskettujen keskiarvojen ja mediaaniarvojen yhdistelmiä (mediaaniarvo sattui kaikissa tapauksissa joko keskiarvohaarukan sisälle tai aivan sen viereen).
Määrissä ei oteta huomioon, että esim. mekkojen ottaminen mukaan matkalle vähentää t-paitojen ja hameiden tarvetta, tai että jos on jo pakannut 2 caprit ja 2 pitkät housut, ei välttämättä tarvitse hametta ja farkkuja. Kannattaa siis miettiä, montako asukokonaisuutta haluat ottaa mukaan (esim. 3-4 plus siistimmät iltavaatteet).
6-7 paria alushousuja
2-3 rintsikat
4 sukat
1 ohut huppari, fleece tai muu kunnolla lämmin pitkähihainen
3-4 t-paitaa
1-2 neuletakkia tai ohutta pitkähihaista
1-2 hihatonta toppia
Harkitse myös näitä:
1-2 urheilurintsikat
Hygienia ja kosmetiikka (voi usein ostaa myös kohdemaista)
Harkitse myös näitä:
Hajuvesi
Kuivashampoo
Silmätipat
Kynsilakka
Kynsilakanpoistoaine (pyyhkeet ovat käteviä)
Lääkkeet
Harkitse myös näitä:Ajankuluksi
Kirja tai korkeintaan pari (tsekkaa vaikka Top 5 inspiroivinta matkakirjaa, mutta muista, että monissa hostelleissa on kirjanvaihtopiste)
Harkitse myös näitä:
Muuta
Harkitse myös näitä:
Matkaopaskirja
Kotiinpaluuta varten
KotiavaimetAuton avaimet tai kotikaupungin julkisen liikenteen matkakortti
Vähän kotimaan valuuttaa tai pankkikortti
Riittävän lämpimät vaatteet
Kuva: Steven Depolo |
Omat pakkausmokani
Perusteellisesta taustatyöstäni huolimatta onnistuin tekemään joitakin pakkausmokia:
1. Pakkasin reissuun turhankin vähän (!) vaatteita.
Koska olen innostunut sekä bloggauksesta että valokuvauksesta, pakkasin mukaan reissuun paitsi läppärini ja kamerani, myös kamerani objektiivin, pienemmän kamerani, kameran jalustan, ulkoisen kovalevyn...ja muuta päiväreppuuni ei sitten juuri mahtunutkaan. Reppu myös painoi enemmän kuin mikään lentoyhtiö sallii, joten aloin epäillä, paljonko muuta tavaraa jaksaisin raahata mukanani. Kun vielä jokainen matkaaja netissä tuntui toitottavan, että vähemmän on enemmän, karsin reissuvaatteeni minimiin. Rinkkaani olisi mahtunut 60 litraa, mutta lähtöpäivänä se painoi vain 12 kiloa. Reissussa havaitsin pian, että olisin mieluummin raahannut mukanani enemmän vaatteita kuin pessyt niitä joka kolmas päivä, varsinkin kun matkustan niin hitaasti, että paikasta toiseen siirtymisiä ei tule hirveän usein. Lopulta Kuala Lumpurissa korjasin vahingon ja ostin useamman t-paidan, 2 caprit, 2 rintsikat, yhdet sporttirintsikat ja lisää alushousuja. Onni ja autuus!
2. Pakkasin mukaan joitakin valkoisia tai vaaleita vaatteita.
Netissä suositeltiin, että reissuun kannattaa ottaa vaaleita vaatteita, koska ne houkuttelevat hyttysiä vähemmän kuin tummat värit. Valitettavasti ne kuitenkin houkuttelevat sitäkin enemmän likaa, pölyä, hikeä ja aurinkorasvaa. Vietettyäni Nepalissa kaksi kuukautta, valkoiset paitani ja rintsikkani olivat väritykseltään jossain harmaan ja ruskean ällöttävässä välimaastossa ja lensivät ensimmäisen tilaisuuden tullen roskakoriin.
3. Pakkasin mukaan vain käytännöllisiä vaatteita.
Reissuun ei kuulemma kannata ottaa lempivaatteitaan, eikä mitään epäkäytännöllistä. Niinpä täytin laukkuni reisitaskuhousuilla ja tavanomaisilla t-paidoilla. Mukaan tuli kovin vähän mitään kaunista, missä todella viihdyn. Parin kuukauden päästä pultsari-look alkoi todella tökkiä ja viimeistään Kuala Lumpurissa ja Japanissa aloin toivoa, että olisin ottanut mukaan vähän enemmän vähän sivistyneempiä vaatteita.
4. En pakannut mukaan tarpeeksi lämpimiä vaatteita.
Ajattelin, että ostan tai vuokraan Nepalissa lämpimiä vaatteita, kun menen vaeltamaan, mutta en tullut ajatelleeksi, miten kylmä hieman korkeammalla sijaitsevissa turistikohteissakin öisin voi olla. Kun lomailin Nagarkotissa, joku todella lämmin fleece olisikin ehkä ollut parempi ratkaisu kuin ohut neuleeni. Myös pipo olisi ollut kiva. Toisaalta muiden maiden helteissä niille ei olisi ollut mitään käyttöä.
5. Ajattelin, että Steripen on kätevä vedenpuhdistukseen.
Nepalissa vesijohtovesi on täysin juomakelvotonta ja vaelluksilla pullotettu vesi saattaa olla paitsi epäekologista, myös kallista. Steripen-vedenpuhdistimen täytyy siis olla täydellinen ratkaisu, vai mitä? Väärin. Steripen imi paristot tyhjiin jo matkalla Nepaliin, vaikkei se ollut päällä, enkä jaksanut edes yrittää metsästää siihen Nepalista uusia (Suomessakin harvoista kaupoista löytyviä) paristoja.
6. En pakannut mukaan riittävästi hajuvettä, deodoranttia ja ripsiväriä.
Hajuvesi ja ripsiväri loppuivat jo parin ensimmäisen kuukauden aikana, mutta koska Nepalissa ei ole oikeastaan mitään länsimaisia kauppoja (tyylin Body Shop) ja paikalliset naiset suosivat silmienrajauksia ripsivärin sijaan, oli vastaavia tuotteita hankala metsästää. Lopulta löysin paikallisten naispuolisten kavereideni avustuksella jonkinlaisen ripsivärin, joka sekin kyllä osoittautui sekundatuotteeksi, joka oli varmaan jo pari vuotta maannut kaupan hyllyllä. Deodorantti taas loppui pahaksi onnekseni juuri Japanissa, jossa yllätys yllätys ei myydäkään kuin jotain outoja japanilaisia deodorantteja, joilla ei tunnu olevan hikoiluun minkäänlaista vaikutusta.
7. Rahavyölle ei ollut käyttöä. Hengityssuojainta taas kaipailin.
Pakkasin rahavyön tunnollisesti mukaan matkalle, mutta en taaskaan ole jaksanut käyttää sitä. Hengityssuojainta sen sijaan kaipailin Nepalissa, varsinkin bussissa pölyisillä vuoristoteillä, kun bussin ikkunat oli ilmastoinnin puutteessa pakko pitää auki. Toki hengityssuojaimia myytiin ympäri Kathmandua, mutta en tajunnu niitä tarvitsevani ennen kuin istuin bussissa keuhkot täynnä pölyä ja odottelin, että 8 tunnin ajomatka olisi ohitse.
hei kiitos tästä! Hyödyllinen postaus. Latasin tiedoston itselleni jemmaan, kiitos :)
VastaaPoistaps. ostinkin heti tuon Point it-kuvakirjan puhelimeeni, hihhh...
Kiva jos kelpasi ja kiitos, kun mainitsit listan myös blogissasi! :)
PoistaEn itse tajunnutkaan, että tuon Point it -kuvasanakirjan saa myös puhelimeen - hyvä vinkki! Taidan vielä hankkia sen itsekin.
Hei E.
VastaaPoistablogiasi on kiva lueskella - lisää näitä juttuja! Tämä on tosi hyvä listaus, mutta niin pitkä että miten ihmeessä kaiken tuon kantaa mukanaan?
Hei sellainen tuli mieleen, että viitsisitkö kirjoittaa matkavakuutuksestasi. Mitä firmoja kilpailitutit? Mistä maasta sait vakuutuksesi halvimmalla? Suunnitteilla on tosin vain parin-kolmen kuukauden reissu vuodenvaihteessa, mutta mietin mistä maasta pitempi vakuutus kannattaa ottaa? Entä miten/mistä varasit lentosi?
Terkuin,
Ilona
Moikka Ilona! :) Ei tuota kaikkea millään kannakaan mukanaan, mutta halusin koota yhteen kaiken mahdollisen, mitä voi edes harkita ottavansa mukaan, ettei mitään unohdu. Tuolta listalta voi sitten poimia ne, mitä kuvittelee reissussa eniten tarvitsevansa.
PoistaMatkavakuutusasiat on vähän hatarassa muistissa, mutta koska oon nyt kirjoilla Suomessa, en enää saa vakuutusta Englannista. Eli vaihtoehtoina oli vain suomalaiset ja kansainväliset vakuutukset (jälkimmäiset olivat kalliita). Lisäksi osa suomalaisista vakuutusyhtiöistä vaati, että on ollut kirjoilla Suomessa ainakin viimeiset pari vuotta, joten se rajasi valikoimaa entisestään. Päädyin lopulta Fenniaan. Voin kirjottaa asiasta enemmän, jos saan kaivettua muistilokerojani ja varsinkin kunhan saan päätöksen siitä, korvaako Fennia Japanin sairaalakuluni. ;)
Lennot varasin ihan vaan netistä Skyscannerin ja Momondon ehdottamien sivujen kautta.
Mihin reissuun oot vuodenvaihteessa lähdössä? :)
Jehna miten ison työn oot tehnyt tätä kootessasi! Hatunnosto! :)
VastaaPoistaNo juu, siinä meni hetki, mutta tykkään väsätä listoja. :)
PoistaHyvä lista, lisäisin vielä pari pientä tavaraa:
VastaaPoista- kruunukorkin ja viinipullon avain
- koukkuun ripustettava hygienialaukku (saanut mm. SPR:n kaupasta)
- hammasharjan teline (pieni muovipala jonka sain jossain hammasharjapakkauksessa)
Kiitos näistä, lisäsin listalle! Varsinkin tuo pullonavaaja on tärkeä kapistus. ;)
PoistaHyvä ja tarpeellinen lista! Ja pakkausmokat on turhankin tuttuja ;)
VastaaPoistaKiva jos tykkäsit! :)
PoistaKiitos todella höydyllisestä listasta! :) Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, mistä noita ripustettavia hygienialaukkuja voisi saada, joten tämä vastasi kysymykseeni paremmin kuin hyvin. Kiitos siitä. :)
VastaaPoistaKiva jos tästä oli apua ja toivottavasti laukku löytyi. :)
PoistaKiitos hyvistä vinkeistä :) Hyvin kirjoitettua tekstiä!
VastaaPoistaVanha teksti, mutta huomautan että numerolukot ovat usein huono vaihtoehto matkalle. Toki ei ole avaimet unohtui ongelmaa, mutta ne on todella helppo avata ilman numeron tietoa. Kolminumeroisen ajaa pienellä harjoittelulla muutamissa sekunteissa, isompinumeroiset on sitten vähän vaikeampia.
VastaaPoistaHienoja vinkkejä, erittäin hyödyllisiä!
VastaaPoista