lauantai 14. helmikuuta 2015

10.01
1
Kuva: Flavio Leone

Miksi matkamuistot ovat aina niin uskomattoman mauttomia? Kuka tätä roskaa ostaa? Kysymykset pyörivät päässäni, kun käväisin joulun alla entisessä kotikaupungissani Lontoossa. Tahdoin ostaa seuraavaan kotiini (missä se sitten lieneekään) jotain, joka muistuttaisi kaikista Lontoon vuosista.

Huvittavaa kyllä Lontoossa asuessa teki päinvastoin kovasti mieli korostaa suomalaisuuttaan ja ottaa käyttöön jokaikinen muumipurnukka, Iittalan lasiesine, Savonia-haarukka ja Vallilan verhokangas. Ehkä sitä salaa sisimmässään haluaa, että oma koti suorastaan huutaa, että täältä minä olen tullut ja sitten täältä? Ja voisihan se siinä samalla myös hienovaraisesti kuiskata, että katsokaa nyt, kuinka monessa maailmankolkassa sitä on asuttu.

Mutta motiiveista viis. Kuten arvata saattaa, Lontoo-projektistani tuli haastava. Kiersin kaupan toisensa perään ja löysin vain toinen toistaan kauheampia matkamuistoja. Kenties haluaisin kotiini kaikissa neonväreissä vilkkuvan Big Ben -patsaan? Tai ehkä taulun, jossa punainen kaksikerrosbussi huristaa mustavalkoisessa maisemassa? No kai riemunkirjava jääkaappimagneetti nyt ainakin kelpaa?

Tiesin tietysti, että matkamuistokauppojen sijaan olisi kannattanut koluta vaikka eri museoiden kauppoja, mutta ne ovat kovin hajallaan, eikä niissä varsinaisesti keskitytä matkamuistoihin. Eikä sitä paitsi kai ole liikaa vaadittu, että nimenomaan matkamuistoihin keskittyvistä kaupoista löytyisi edes yksi kaunis esine? Vai onko mauttomuudelle oikeasti niin paljon enemmän kysyntää, ettei tyylikkäiden matkamuistojen myyminen kannata edes Lontoon kokoisessa suurkaupungissa?

Onneksi nykyään on netti, ja netistä saa kaikkea. Pitkällisen surffailun jälkeen voin sanoa tykkääväni ainakin seuraavista Lontoo-aiheisista matkamuistoista.

Snowden Flood -kaupan keittiöpyyhkeet, mukit, lautaset ja taulut

http://www.snowdenflood.com/

Tykkään varsinkin tuosta punaisesta Albert Bridgestä. Ostin sen ystävänpäivälahjaksi Lontoon parhaalle kaverilleni, joka arvostaa Lontoon vähemmän tunnettuja siltoja. (Ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin ostin kyllä yhden kappaleen itsellenikin.)


Yllä esitellyillä keittiöpyyhkeillä voi kuivata sitten vaikka näitä astioita. Lontoossa kunnon kotihengetär nimittäin kuivaa aina astiat käsin, koska muuten kaupungin kovasta vedestä jää niihin rumia vesitahroja.


Kun tiskit on tehty, voikin hyvällä omatunnolla laittaa jalat ylös ja tuijotella vaikka näitä Battersea Power Station -aiheisia tauluja.To Dry For -kaupan keittiöpyyhkeet 

http://www.todryfor.com/

Lisää keittiöpyyhkeitä! Ensimmäisessä komeilee jälleen Battersea Power Station, toisessa taas kaasuhärpäkkä, joka ainakin minua muistuttaa Lontoosta ja Englannista, vaikka niitä muualtakin löytyy.National Galleryn keittiöpyyhe

http://www.nationalgallery.co.uk/

Olisikohan sittenkin pitänyt mennä niihin museoiden kauppoihin? Tässä ainakin olisi tuttu maisema, sillä kävelin monta vuotta joka arkipäivä Trafalgar Squaren läpi töihin.People will always need plates -kaupan julisteet

http://prints.peoplewillalwaysneedplates.co.uk/

Näistä voi jokainen valita mieleisensä, ja nettikaupasta löytyy myös monia muita malleja. Itse en ole kovin usein Barbican Centrellä tai Canada Squarella hengannut, joten ehkä tuo sininen Butlers Wharf olisi itselle se läheisin. Violetista tykkään kyllä värien puolesta enemmän.Susan Bradleyn kirjetelineet ja kirjapidikkeet

http://susanbradley.co.uk/

Näistä löytyy muuten myös New York ja Pariisi -aiheiset versiot niille, jotka eivät lämpene Lontoolle.Siinä ne olivatkin, omat Lontoo-aiheiset lempparini. Mutta entä te siellä ruutujen takana, oletteko löytäneet jostain erityisen kivoja matkamuistoja? Mistä ihmeestä? Entä mistä matkamuistosta olette aikojen saatossa tykänneet kaikista eniten?

P.S. Oikein mukavaa ja vaaleanpunaista ystävänpäivää kaikille!


1 kommenttia:

  1. Uskomaton artikkeli! Todella hyviä ja mielenkiintoisia ideoita, kiitos kun jaoitte kokemuksenne.

    VastaaPoista