En pidä ruskeista maista. Mitä kiinnostavaa on aavikoissa, jos niitä vertaa viidakkoihin, vuoristoihin tai valtameriin? Ei mitään.
Jokaiseen sääntöön on kuitenkin vähintään yksi poikkeus, ja ruskeista maista se on Marokko. Suhtaudun Marokkoon suopeammin, koska marokkolainen sisustustyyli on mielestäni maailman kauneimpia. Juuri ne tunnelmalliset sisustukset houkuttelivat minut Marrakeshiin eräänä joulukuisena viikonloppuna. Niin, ja tietysti se, että hyvä kaverini kysyi, mentäisiinkö Marokkoon. Eihän siihen voi sanoa ei.
Näitä koristekuvioita ei voi kuin ihailla. |
Tuhannen ja yhden yön aukio
Eniten Marrakeshin erilaisuus iskee päin kasvoja kaupungin keskusaukiolla, joka illan tullen verhoutuu savuun ja itämaiseen musiikkiin. Hupullisiin kaapuihin pukeutuneet miehet istuvat pienissä ryhmissä tai omilla matoillaan. Alkaa hämärtää. Joku helistää tamburiinia, toinen kantaa olallaan pientä apinaa. Musiikin tahdissa maassa huojuu käärmeitä ja niiden lumoajia. Pelkään sekä apinoita että käärmeitä, joten kiirehdin suunnasta toiseen, siksakkia läpi koko aukion. Hätkähdän, kun joku tarraa käteeni. Kun käännyn ympäri, edessäni seisoo nuori nainen, joka alkaa enempiä kyselemättä piirtää minulle hennatatuointia. Estelen ja yritän vetää käteni takaisin, mutta hän pitää siitä lujasti kiinni. Lopulta riuhtaisen käteni naisen otteesta, ja hän alkaa vaatia maksua tatuoinnista, joka ei ole valmis ja jota en alunperinkään halunnut. Kieltäydyn maksamasta, sukellan takaisin ihmismassaan ja yritän olla ajattelematta kaikkialla luikertelevia käärmeitä. On vaikea uskoa, että eletään vuotta 2011, vain muutaman tunnin lennon päässä Euroopasta.
Jemaa el Fna-aukio on kuin toiselta aikakaudelta. |
Tuhat ja yksi ihailijaa
Korukaupan poika ei ole ainoa ihailijamme tänä viikonloppuna. Blondeilla hiuksillamme ja peittävällä mutta länsimaisella pukeutumisella erotumme selvästi paikallisista naisista, joista monet verhoutuvat pitkiin kaapuihin ja huiveihin. Saamme osaksemme hämmentävän määrän huomiota, joka tosin vaikuttaa lähinnä ystävälliseltä ja uteliaalta. Arvoitukseksi jää, mitä paikalliset meistä oikeasti ajattelevat. Majapaikkamme ranskalaisen omistajan mukaan Marrakesh on Marokonkin mittakaavalla vanhoillinen kaupunki, jossa länsimaisia naisia pidetään suurin piirtein prostituoituina.
Paikalliset naiset pukeutuvat peittävästi erityisesti vanhassakaupungissa. |
Tuhat ja yksi kapeaa kujaa
Marrakeshin muurien ympäröimä vanha kaupunki eli medina on todellinen labyrintti. Sen kapeille kujille voi epäilemättä eksyä päiväkausiksi, jos ei kunnolla opettele ulkoa majapaikkansa ohjeita siitä, miten löytää takaisin. Ensin käännös vasempaan, sitten kolmannesta kadunkulmasta oikealle, seuraavasta vasemmalle, poliisiaseman kohdalta taas vasemmalle, heti perään oikeaan, uudestaan oikeaan, vasemmalle, vasemmalle ja vielä vasemmalle... Kartasta ei täällä ole mitään hyötyä.Tyypillinen kuja Marrakeshin medinassa. |
Eksymisen tekee entistä helpommaksi se, että kaikki kujat näyttävät samalta. Ne ovat pölyisiä, hiekkaisia ja enemmän tai vähemmän kuoppaisia. Niiden molemmin puolin kohoavat korkeat, sympaattisesti joko vaaleanpunertaviksi tai kellertäviksi maalatut seinät. Seinät on muurattu umpeen, kuin torjumaan turistien katseet ja kätkemään taakseen paikallisten salaisuudet. Jos kadulta kuitenkin astuu yhteen Marrakeshin sadoista riad-majataloista, saa huomata, että muurien takaa paljastuu auringonpaisteinen sisäpiha, jolle ikkunat aukeavat. Kontrasti kadun meluun, vilinään ja hajuihin on valtaisa, kun mosaiikein koristellun uima-altaan tyyni pinta kimaltelee viherkasvien lomasta. Hiljaisuuden rikkoo vain pehmeä-ääninen henkilökunta, joka on poikkeuksellisen palvelualtista ja sipsuttaa jo tuomaan teetä ja makeisia.
Melkein kaikilla majataloilla on kauniit kattoterassit. |
0 kommenttia:
Lähetä kommentti