Vaikka olen pohtinut irtolaiselämää maailmalla jo vuosikausia, tuli reissupäätös silti jotenkin puun takaa. Nyt lähtöön on enää vajaa kolme kuukautta. Siinä on silti lähes 90 päivää aikaa sortteerata kaikki kuntoon. Järjestin joskus koko Lontooseen muuttoni parissa viikossa, joten tämän muuton pitäisi olla piece of cake. Eikö niin?
|
Kuva: Jon Rawlinson |
Järjestelmällisenä ihmisenä päätin rauhoittaa mieltäni tekemällä listan kaikista matkaa varten hoidettavista asioista:
Marraskuu
- Skannaa passi. Kuten huomaatte, päätin aloittaa vauvanaskelin. Ensimmäinen asia listalta hoidettu noin vain, check! Matkavalmistelut ovat virallisesti käynnissa, joten voin ansaitusti nauttia skannatun passin tuomasta voittajafiiliksestä ja palkita itseni löhöilemällä.
- Mieti matkakohteita. Tämä on yllättävän vaikeaa. Mihin mennä, kun vaihtoehtoina on puoli maailmaa (se hintatasoltaan edullisempi puoli siis) ja on kiinnostunut vähän kaikista maista? Varsinkin Etelä-Amerikan, Aasian ja Itä-Euroopan väliltä on hurjan vaikea valita. Pitäisikö suunnata Chileen tai Argentiinaan opiskelemaan espanjaa? Vai muuttaa turvalliseen, kiehtovien kulttuurien Aasiaan? Toisaalta Itä-Euroopassakin olisi monia, kiinnostavia maita, joilla voisi aloittaa ennen kuin lentää kauemmas. Ja entä sitten, jos päätänkin suunnata vaikka Aasiaan? Aasiahan on aika iso. Listataan Aasian maat, joihin tällä hetkellä kiinnostaisi mennä: Mongolia, Kiina, Nepal, Burma, Laos, Vietnam, Kambodza, Thaimaa, Indonesia, Filippiinit, Malesia, Sri Lanka, Australia...aaaaargh, en osaa valita! Matkaliputkin olisi hyvä ostaa ajoissa, mutta mihin? Pitäisikö vaan varata mahdollisimman halvat lennot Bangkokiin ja jatkaa siitä sitten eteenpäin? Mieluummin tosin pysähtyisin matkalla Hong Kongissa tai Singaporessa, mutta niistä ei pääse Air Asian punavalkoisin siivin vaikkapa Nepaliin. Ja tällä hetkellä Nepal kyllä kiinnostaa. Samoin Kiina ja Indonesia. No, ainakin olen ladannut Kindlen täyteen matkaoppaita, joita luen metrossa työmatkoilla.
- Irtisano vuokrakämppä. Tämä oli helppo muistaa, koska vuokranvälitysfirmani alkoi jo lokakuun puolivälissä tivata parin päivän välein, haluanko uusia vuokrasopimukseni helmikuun alussa. En halua.
- Yritä hankkiutua eroon turhasta tavarasta. Muutin joskus Lontooseen mukanani vain yksi matkalaukku ja yksi pahvilaatikko tavaraa. Kuudessa vuodessa omaisuus on kuitenkin räjähtänyt käsiin. On nojatuolia, yöpöytää, laatikostoja. Imuri, vedenkeitin ja mikroaaltouuni. Kattolamppuja, pöytälamppuja, verhoja, kaihtimia ja kokovartalopeili. Kirjahylly pursuaa kirjoja, joita en ole vielä edes lukenut. Myös DVD-levyille on oma hyllynsä, vaikka leffat olisi jo pitkään voinut hankkia tietokoneelle. Minulla on vajaat 30 valokuvankehystä (öhöm, saatoin vähän innostua, kun tykkään kuvista) ja melkein 3kg kynsilakkapulloja. Puhumattakaan tavaroista, joista en raaski luopua.
- Ala säästää rahaa. Opiskeluaikana olin joskus oikein hyvä venyttämään penniä, mutta minun ei ole pitkään aikaan suoranaisesti tarvinnut tinkiä kulutuksestani. Niinpä uusi, säästäväisempi elämäntapa on vaatinut totuttelua. Toisaalta on ollut helppo olla ostamatta uusia tavaroita, koska tarkoitus on hankkiutua eroon jo olemassaolevasta omaisuudestakin. En esimerkiksi ole ostanut uusia talvikenkiä, koska käyttäisin niitä vain joulu- ja tammikuun. Sen sijaan vaikeuksia ovat tuottaneet pienemmät ostokset: jäädäkö pubiin vielä muutamalle siiderille, kun samalla rahalla maksaa Aasiassa yhden yön majoituksen? Nauttiako työpaikkani lähellä sijaisevan aivan ihanan thai-ruokakojun antimista vielä kun mahdollista, vai säästääkö nekin rahat? Voinko sanoa parhaan ystäväni ravintolakutsuun ei, kun asumme samassa maassa enää muutaman kuukauden?
Joulukuu
- Hanki rokotuksia. Tämän piti olla jo tehty, mutta paikallinen terveydenhuolto ei sitten suostunutkaan yhteistyöhön. Pitää äkkiä keksiä joku varavaihtoehto!
- Irtisanoudu töistä. Tämä on ehkä se isoin askel. Olen ollut samassa firmassa töissä nyt 6,5 vuotta, ja lähteminen tulee olemaan haikeaa. Firmalla on myös käytäntö, jonka mukaan ketään irtisanoutunutta ei koskaan palkata uudelleen. Irtisanoutuminen tuntuukin kovin lopulliselta (edit: ja pieni hepulihan siitä tuli). Tulen ensimmäistä kertaa elämässäni olemaan työtön ja tavallaan tyhjän päällä. Jos tulen katumapäälle, reissuakaan ei enää voi niin helposti perua, kun sen eteen on luopunut vakituisesta työpaikasta. Paluuta entiseen ei enää ole.
- Muuta osa omaisuudesta Suomeen. Minulla on joitakin tavaroita, joista en ainakaan vielä ole valmis luopumaan. On rakkaita vaatteita, siskolta lahjaksi saamani kivat verhot, hyväksi todetut vaelluskengät, melko uudet juoksulenkkarit, Japanista tuodut suloiset turkoosit teekupit, Pekingistä ostetut syömäpuikot, Suomesta hankitut Iittalan Ultima Thule -shottilasit, kameratarvikkeita ja vielä paljon muuta. Lennän joka tapauksessa jouluksi Suomeen, joten ajattelin raahata samalla useamman matkalaukullisen tavaraa kotimaahan. Erityisen tarkkana täytyy olla kaiken rikkoutuvan tavaran kanssa, koska se on tajuttava kuljettaa käsimatkatavaroissa joko joulun alla tai viimeistään tammikuun lopussa.
- Jatka marraskuun projekteja. Jos aikaa riittää, aion kantaa lisää tavaraa hyväntekeväisyyteen, myydä joitakin huonekaluja ja hankkiutua eroon ainakin kirjoista ja DVD-levyistä. Joululomalla ehdin toivottavasti myös lukea lisää matkaoppaita.
Tammikuu
- Tee päätös ensimmäisistä matkakohteista ja varaa lentoliput. Tiedän, että tämä tulee olemaan vaikeaa. Olen äärettömän huono tekemään päätöksiä, koska haluaisin aina kokeilla jokaista vaihtoehtoa varmistaakseni, etten jää mistään paitsi. (Edit: Sain kuin sainkin tehtyä päätöksen!)
- Hae malariapillerit ja muut reseptin vaativat lääkkeet. Koska tykkään paikallisesta terveydenhuollosta, enkä ulkomailla pitkään asuttuani kuulu suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, ajattelin hoitaa tämän jo Lontoossa.
- Osta joitakin reissuvaatteita. Tämä kuulostaa vähän hullulta, koska kaikki ostettu tavara pitää muuttaa Suomeen, mutta garderoobini ei tällä hetkellä sisällä ainakaan trooppiseen matkailuun sopivia vaatteita ja luulen, että Lontoossa on paremmat valikoimat kuin Suomessa. Tammikuussa kauppoihin alkaa toivottavasti jo tulla lomavaatteitakin (tämä saattaa kyllä olla toiveajattelua).
- Järjestä läksiäiset. Joudun vielä heittämään paljon hyvästejä, mutta toivon, että asiaa helpottaa edes se, että kun joudun jättämään Lontoon ystävät ja työkaverit taakseni, pääsen ainakin hetkeksi Suomeen viettämään aikaa perheeni ja Suomen kavereideni kanssa. Kaikkia ei siis tarvitse hyvästellä kerralla.
- Muuta väliaikaisesti Suomeen. Olen nyt asunut 6,5 vuotta ulkomailla, joten ennen kuin lähden seuraavaan suurempaan seikkailuun, haluan palata hetkeksi kotiin. Tammikuussa on siis irtisanottava paikalliset sähkö-, kaasu-, vesi- ja nettisopimukset, tehtävä osoitteenmuutos, pakattava viimeiset tavarat ja lennettävä Helsinkiin.
Helmikuu
- Muuta kirjat virallisesti Suomeen. Tavallaan olisi kiva jättää tämä tekemättä, koska olen tällä hetkellä vain rajoitetusti verovelvollinen Suomeen, mutta loppujen lopuksi virallinen asuinpaikka on kai oltava jossain ja käytännöllisintä lienee, että se on Suomessa.
- Hanki suomalainen verokortti. Haluaisin jossain vaiheessa reissua tehdä etätöitä Suomeen, joten tämä on hyvä olla olemassa.
- Osta matkavakuutus. Lienee sanomattakin selvää, että tarvitsen matkavakuutuksen, mutta millaisen? Normaalit matkavakuutukset kattavat yleensä vain maksimissaan 45 päivän reissun, kun taas itse aion olla reissussa koko vuoden.
- Hanki tarvittavat viisumit. Kohdemaasta riippuen viisumikäytäntöihin pitänee tutustua jo ennen helmikuuta.
- Sortteeraa pankkiasiat, puhelinliittymä ja laskut. En vielä tiedä, minkä pankin tili tai operaattorin liittymä on reissussa kätevin, mutta aion ottaa selvää. En esimerkiksi halua maksaa itseäni kipeäksi joka kerran, kun nostan maailmalla rahaa automaatista, tai löytää itseäni maailman laidalta vailla toimivaa puhelinta. Laskut aion pistää mahdollisuuksien mukaan suoraveloitukseen ja ohjata loput vanhempieni luo, niin että he voivat kertoa minulle, jos jotain yllättävää tupsahtaa postissa.
- Tee viime hetken ostokset. Ostoksia haluaisin oikeastaan välttää, mutta käytännössä minulla ei taatusti ole kaikkea, mitä tulen reissussa tarvitsemaan. Esimerkiksi uusi, pienempi kamera olisi kätevä, koska nykyinen digijärkkärini painaa vähän turhan paljon. Lisäksi tulen varmaan tarvitsemaan ainakin passikuvia (vaikka tietysti niitä pystyy hankkimaan matkakohteistakin).
- Ota yhteyttä paikallisiin kohdemaassa couchsurfingin kautta. Haluan ehdottomasti reissussa tutustua paikalliseen väestöön, ja uuteen paikkaan sopeutumista helpottaa kovasti, jos sieltä tuntee jo jonkun.
- Varaa viimeistään nyt ensimmäiset majoitukset reissussa. Kaikkea ei tarvitse suunnitella etukäteen, mutta on mukava, jos aivan reissun alussa ei tarvitse käyttää energiaa hyvän majapaikan löytämiseen kaiken muun lisäksi.
- Pidä toiset läksiäiset. Nämä tuntuvat varmaan jo huomattavasti lopullisemmilta, kun joudun sanomaan hyvästit myös kotimaan kavereille. Hui!
Maaliskuu
- Pakkaa laukut (hyvänä apuna Kaikkien Pakkauslistojen Äiti).
- Aloita uusi elämä maailmalla!
Millaisia kokemuksia teillä muilla on pitkiin reissuihin valmistautumisesta? Unohdinko listasta jotain tärkeää? Olenko auttamatta myöhässä epämääräisine suunnitelmineni? Millainen matkavakuutus kannattaa hankkia? Entä mihin maahan haluaisitte nähdä minun suuntaavaan ensimmäisenä? Kaikki neuvot ja kommentit otan kiitollisena vastaan!
Heippa, älä huolehdi, kunhan vaan pidät punaisen langan hyppysissäsi niin ehdit järjestää kaiken.
VastaaPoistaEnsinnäkin, http://wikitravel.org/en/Visa_Summary_for_EU_citizens on loistava linkki mihin on kerätty Visa vaatimukset suhteellisen moneen maahan.
Muistelisin että suomalaisten matkavakuutusten kanssa voi tulla huolia ellei kuulu KELAN piiriin johon oletan ettet kuulu, eli selvitä ihmeessä nuo ennenkuin päätät siirtää kirjat takaisin suomeen. Irlannin puolella olisi saanut ns. reissurepparivakuutuksen joka oli pitkään voimassa kunhan ei vain käynyt Irlannissa välissä.
Kiitos, näppärä linkki! :) Mun kannattaa varmaan ylipäänsä palata KELA:n piiriin ensi vuonna, se kuitenkin yksinkertaistaa joitakin asioita. En tosin tiedä, kuinka kauan siihen paluuprosessiin menee - pitää laittaa hakemus vetämään heti, kun muutan Lontoosta.
VastaaPoista